Luc Devos, Vine Devos
Wijnproeven - wijnstreken en druivenrassen
Na de vorige basiscursus doen we een follow-up van de belangrijkste druiven en hoe wijn wordt gemaakt. Nieuwe deelnemers zijn zeker welkom.
Je krijgt een overzicht van de belangrijkste wijn- streken van Frankrijk, hun onderverdeling in wijnre-
gio’s en welke druiven daar belangrijk en dominant
zijn. Tevens leggen we de link naar de tradities
van de streek,
hoe de wijn daar wordt gemaakt en wat eventuele
lokale gebruiken zijn.
Wijnstreken zoals Bordeaux, Bourgogne, Côtes du Rhône, Provence, Languedoc, Roussillon …
Druiven zoals Chardonnay, Sauvignon, Cabernet- Sauvignon, Merlot, Grenache, Syrah, Mourvédre; maar ook enkele lokale druiven
zoals Rolle, Bourboulenc …
Wat is het verschil tussen een moderne gemaakte witte wijn en een traditioneel gemaakt witte wijn? Welke is de meest frisse? Welke kan je bewaren en waarom?
De theorie wordt aan de praktijk gekoppeld, na de uitleg wordt er ook geproefd.
Daniëlle Folens, diëtiste & hobbykok
Verfijnde gerechten
Terug van weggeweest: de succesreeks 'verfijnde gerechten'. Je maakt tijdens 2 demonstratielessen kennis met nieuwe ingrediënten en technieken.
Je krijgt handige suggesties, wenken en recepten die je kunnen inspireren voor zowel de dagelijkse keuken als voor de feesttafel.
De gerechten zijn voor iedereen
te maken, zowel voor wie nog niet zo vertrouwd
zijn met de kookkunst als voor de echte
hobbykok. Na de demo
degusteren we de gerechten van het aperitiefhapje
tot dessert, samen
met de passende drank!
Axelle Vercruysse, diëtiste
Comfortfood in een gezond jasje
Geniet van je favoriete comfortfood zonder schuldgevoel! In deze workshop leer je hoe je klassieke, hartverwarmende gerechten een gezondere twist
geeft.
Smul van smaakvolle recepten die je lichaam voeden en je ziel verwarmen.
Laurent Coppens
Vier lentefrisse gerechten uit de Italiaanse keuken
We bereiden vier lentefrisse gerechten. Starten doen we met gefrituurde groenten in een knapperig
jasje. Le verdure in pastella; ideaal als feestelijk
krokant vingerhapje bij een glas prosecco.
Bij
de start van de lente hoort een authentieke
Italiaanse lentesoep. Met heerlijke beetgare stukjes onder meer van ui, selder, erwten, wortelen,
courgette, kerstomaten, broccoli, kikkererwten en cannellini bonen. Het koninginnenstuk van de avond wordt onze groentenlasagne. Natuurlijk met typisch mediterrane groenten zoals tomaat, aubergine, courgette, en rode en gele paprika.
Afgewerkt met Italiaanse kazen
en een bechamelsaus. En van- zelfsprekend klaargemaakt volgens de traditionele
regels van la cucina italiana.
Dat wordt smullen.
Eindigen doen we met een verfrissend dessert- glaasje van een crème op basis van smeuïge kaas ricotta en citroen.
Het spreekt voor zich dat we alle klaargemaakte gerechten samen verorberen, vergezeld met een glas Italiaanse wijn.
Peter Vandermeersch, De Zonnekeuken
Vegetarische burgers
Een vegetarische burger is meestal één van de eerste voedingsmiddelen waar we op uit komen bij de overschakeling naar een meer vegetarisch voedingspatroon. We bekijken een aantal aandachtspunten die belangrijk zijn om je burgers smakelijk, kleurrijk, aantrekkelijk, afwisselend alsook voldoende vast te maken. Je leert burgers maken op basis van granen, seizoensgroenten en vegetarische eiwitten. Ook diverse bindmiddelen komen aan bod. Het maken van burgers is ook zeer geschikt om bijvoorbeeld tal van overschotjes in te verwerken. We sluiten de les af met het proeven van onze zelfgemaakte seizoenburgers.
Axelle Vercruysse, diëtiste
De hele wereld op je bord
Maak een culinaire
wereldreis zonder je keuken
te
verlaten. Axelle neemt je mee langs smaken en gerechten
uit verschillende culturen.
Ontdek hoe je exotische ingrediënten combineert tot evenwichtige, gezonde
maaltijden.
Axelle Vercruysse, diëtiste
De zomerse lunchbox
Bereid frisse, voedzame lunchideeën die perfect zijn voor warme dagen. Denk aan kleurrijke salades, lichte wraps en andere zomerse gerechten. Ideaal om mee te nemen naar werk, school of een picknick.
P. Vandermeersch, De Zonnekeuken
Vegetarisch koken in de lente met verse en wilde kruiden
Het koken met de seizoenen verrijkt je voedingspatroon met telkens nieuwe smaken, kleuren, vormen, texturen en ingrediënten. Het ritme van de seizoenen brengt het gehele jaar door beweging
en een levendige dynamiek
in je keuken en je gerechten.
Je gaat aan de slag met de nieuwe frisse
lentegroenten en het verse en wilde groen
van het moment. Je leert smaakvolle, zuiverende, volwaardige en doordachte vegetarische lentebereidingen
te maken. Je leert de typische ingrediënten en hun werking
kennen alsook hoe deze juist te gebruiken.
De recepten zijn steeds eenvoudig en gemakkelijk in te passen in de dagdagelijkse keuken en in gezinnen met kinderen.
Deze activiteit is bedoeld als kennismaking en zowel geschikt voor beginners als voor mensen met
ervaring.
Axelle Vercruysse, diëtiste
Side dishes voor de barbecue
Til je barbecue naar een hoger niveau met originele, gezonde bijgerechten. Van frisse salades tot verrassende groentegerechtjes, er is voor elk wat wils.
Voeg smaak en kleur toe aan je volgende zomerse feestmaal.