Uitbater gezocht voor Museumcafé Schippershof


Word jij de nieuwe uitbater van het museumcafé in het Schippershof? Dat kan! 
CC De Steiger stelt het café open voor verhuring.

Periode: 1 juli - 31 december 2023 (met mogelijkheid tot verlenging).

Het Schippershof (Rijselstraat 77, 8930 Menen) is één van de oudste en meest charmante gebouwen in Menen. Het is een beschermd monument gebouwd in 1691 waarin naast het museumcafé ook het stadsmuseum van Menen huist en je een heus kunstdepot op zolder kan vinden. Jaarlijks lopen er verschillende (vooral beeldende kunst-) tentoonstellingen die duizenden bezoekers lokken in de 7 museumzalen. Cultuurcentrum De Steiger, dat op hetzelfde plein ligt, beheert het museum en ook het museumcafé.

Jouw uitdaging

Voor de uitbating van het museumcafé stellen we de zaak open voor verhuring onder de vorm van een concessieovereenkomst voor de periode van 1 juli 2023 t.e.m. 31 december 2023. Deze termijn kan stilzwijgend verlengd worden voor de duur van 1 jaar, met een maximum verlengingstermijn van 2 jaar. Uiterlijk 31 december 2025 vervalt de concessieovereenkomst.  
Na de geplande renovatie (voorjaar 2024 - zie stappenplan hieronder) van het museumcafé wordt hoe dan ook een nieuwe procedure opengesteld met nieuwe voorwaarden. Daaraan kan je vanzelfsprekend ook opnieuw deelnemen.
Als uitbater baat je het café uit en bepaal je zelf de openingsuren in overleg met het cultuurcentrum. Het café is minstens open tijdens de openingsuren van de tentoonstellingen. Tijdens de eerste periode (1 juli t.e.m. 17 december) gaat dit telkens om: op woensdag, zaterdag en zondag (minstens) van 14-18u.

Inrichting

Het café wordt heringericht in twee fases.
De inrichting van het huidige café inclusief vernieuwd aanpalend zuid-gericht terras gebeurt door beheerder CC De Steiger tegen 1 juli 2023. De caféruimte en het terras zullen qua interieur inrichting de sfeer van de dan lopende tentoonstelling ‘Yvonne Serruys’ volgen. Denk daarbij aan de typische Parijse bistro sfeer, het interbellum, jazz en de ‘roaring twenties’. Het café wordt vanaf dan ook officieel een erkend ‘toeristisch inspiratiepunt’.
Vanaf 1 januari 2024 wordt het café samen met de andere ruimtes (keuken/opslagruimtes) dan verder en meer ingrijpend verbouwd. De concessieverlener behoudt het beslissingsrecht over de uiteindelijke inrichting, maar staat open voor overleg met de concessionaris.


Meer info over de inrichting kan je opvragen bij Chiel Vandenberghe (chiel.vandenberghe@menen.be).
Een uitgebreide plattegrond met de ruimtes kan je hier vinden.

Welk profiel zoeken we?

 • Je beschikt over relevante ervaring in de horeca, of kan aantonen dat je inzicht hebt in het runnen van een café.
 • Je bent positief ingesteld en enthousiast.
 • Je hebt een hart voor de Stad Menen en neemt met plezier de rol op van toeristische ambassadeur, waarbij je zowel bewoners als bezoekers van de stad kan informeren over wat leeft in Menen en wat er te beleven valt.
 • Je verwelkomt en bedient de bezoekers van de tentoonstellingen met de glimlach.
 • Je communiceert vlot in het Nederlands.
 • Je hebt voeling met het vrijetijdsaanbod in Menen en in de cultuur- en toeristische sectoren in het bijzonder.
 • Je kan een bewijs van goed zedelijk gedrag voorleggen.
   

Prijs

Je brengt als kandidaat-uitbater zelf een voorstel qua maandelijkse concessievergoeding. Dit voor de eerste fase tot 31 december 2023 of indien verlengd tot maximum eind 2025. Na de verbouwingswerken van het museumcafé wordt er opnieuw onderhandeld. De prijs is één van de criteria die gehanteerd wordt bij de beslissing tot aanstelling.

Volgende stappen?

De toekenning van de concessie voor de uitbating van het café van het stadsmuseum gebeurt via een open procedure. De kandidaten worden beoordeeld op basis van volgende gunningscriteria.

 • Ervaring (20 punten)
 • Motivatie (20 punten)
 • Visie op uitbating (20 punten)
 • De prijs die de concessionaris opgeeft voor de concessie. (40 punten)


Je kan je kandidaat stellen door een motivatiebrief, Curriculum Vitae en een prijsvoorstel op te sturen met de post (CC De Steiger vzw, Waalvest 1, 8930 Menen) of per e-mail naar nancy.deconinck@menen.be tegen ten laatste 28 mei 2023.
In je kandidatuur lezen we graag minstens ook de (minimale) openingsuren die je wenst te hanteren, je visie op het inzetten van personeel (aantal, wie, …), het assortiment dat je wil aanbieden, de sfeer die je wil nastreven in het café en op het terras en wat je verwacht van de samenwerking met het cultuurcentrum en het stadsbestuur.
Meer informatie vind je terug in de overeenkomst. 

Uitbater gezocht voor Museumcafé Schippershof