Sarah Eisa & Anouk Sturtewagen: Tips & Tricks

  • Op maandag 23 april 2018
  • tot dinsdag 24 april 2018
  • vanaf 13:30 uur tot 14:40 uur

  • De Studio
  • Categorie: Scholen
Sarah Eisa & Anouk Sturtewagen: Tips & Tricks

Een licht-filosofische voorstelling over wat ‘zich ergens thuis voelen’ vandaag betekent.

(5de en 6de jaar secundair)

‘Tips & Tricks’ is een filosofische zoektocht naar een thuis, boordevol levenswijsheid en praktische tips. 

Kunnen welomlijnde wetten een kader scheppen waarbinnen totaal verschillende individuen zich thuis voelen? 
Zorgt een relatie voor geborgenheid of enkel voor nog meer zorgen? 
Wat heeft de Palestijnse grootmoeder aan levenservaring bij te dragen? 
En wat vindt een boeddhistische monnik uit China van dergelijke vragen? 

Kort door de bocht, militant melancholisch en met volle toewijding aan heldere regels, onderzoekt de Duits-Palestijnse Sarah Eisa wat ‘zich ergens thuis voelen’ vandaag betekent. Op de subtiele klanken van live gespeelde harpmuziek graaft ze jeugdherinneringen op, gaat ze te rade bij schrijvers en filosofen, en zoekt ze houvast in duidelijke regels. Het resultaat van die zoektocht is een uitnodigende voorstelling, waarin u zich ongetwijfeld thuis zal voelen.

“Tips & Tricks hanteert het register van een TED-talk: sympathie, humor, audiovisuele prikkels en veel data. De prestatie 
van Eisa als actrice is indrukwekkend. Maar ook als schrijfster: de voorstelling geeft een boeiend verhalende vorm aan een combinatie van data, anekdotiek, filosofie en actualiteit.” (Orlando Verde, www.kifkif.be)

Sarah Eisa studeerde Theaterwetenschappen in München, Dramatische kunsten (regie) aan het RITS in Brussel en Wijsbegeerte en moraalwetenschappen aan de Vrije Universiteit in Brussel. Ze werkte als actrice/performer onder meer samen met regisseurs Ruud Gielens, Johan Dehollander en Mokhallad Rasem. In 2010 speelde ze in Rasems voorstelling ‘Irakese Geesten’, die voor Het Theaterfestival geselecteerd werd, de KBC-prijs voor Jong Theater won en op talrijke podia en festivals in binnen- en buitenland te zien was.
Bij detheatermaker schreef en ensceneerde ze haar eerste theatertekst ‘Is het belangrijk?’. De monoloog ‘Tips & Tricks, een samenwerking met componist Joris Blanckaert, dateert uit 2016. Verder is Eisa gastdocent aan het Lemmensinstituut in Leuven. Sinds 2016 is ze lid van de artistieke ploeg van Action Zoo Humain en werkt ze als inhoudelijk-artistiek medewerker en dramaturge bij Arsenaal/Lazarus.


tekst en spel: Sarah Eisa - regie: Machteld Timmermans
muziek: Joris Blanckaert - harp: Anouk Sturtewagen - beeld: Eric Engels - dramaturgische ondersteuning: Esther Severi - licht: Bert Vermeulen - techniek: Pieter Kinoli en Wouter Dupon
productie: Muzi a Zeny en De Bijloke, in samenwerking met ARSENAAL/LAZARUS - met de steun van: de Vlaamse Gemeenschap en Kunstenwerkplaats Pianofabriek - foto: Philip Van Ootegem


Praktische info:

speeldata:    
- maandag 23 april 2018 om 13.30 u.
- dinsdag 24 april 2018 om 10.15 u. en 13.30 u. 
locatie: studio
duur: ongeveer 70 minuten
publiek: maximum 120 leerlingen per voorstelling
prijs: 6,00 euro (voorstelling) - 2,50 euro (workshop)


EXTRA: THEATERMAAKSTER SARAH EISA IN UW KLAS!

In een workshop van één lesuur verwerken we de voorstelling. 
Eerst is er de kans om vragen te stellen aan Sarah en om de voorstelling samen te bespreken. Wat is blijven hangen? Wat was onduidelijk of vreemd? Waarin konden de jongeren zich vinden? Afhankelijk van wat bij dit gesprek vooral naar voren komt, gaan we dieper in op één van de thema’s uit de voorstelling. Op een actieve manier maken we de link met de leefwereld van de jongeren.
Het tweede deel is een soort filosofisch gesprek. Even twijfelen we aan alles en nemen we onze vanzelfsprekendheden en vooronderstellingen grondig onder de loep. De jongeren worden uitgedaagd om kritisch na te denken, eigen meningen te formuleren en te herzien, argumenten te geven, actief naar elkaar te luisteren, en samen als een soort onderzoeksgemeenschap op zoek te gaan naar antwoorden … of nog meer vragen. 

Praktisch:

•    de workshop vindt plaats op school, op 25 of 27 april 2018. Het precieze tijdstip wordt in overleg met de geïnteresseerde leerkrachten afgesproken.
•    een workshop duurt 50 minuten.
•    bij elke workshop moet een leerkracht aanwezig zijn
•    de deelnameprijs voor de workshop bedraagt 2,50 euro per leerling