Zebarbar & Villanella: Sira & De MicMac studio

  • Op dinsdag 27 november 2018

  • Theaterzaal
  • Categorie: Scholen
Zebarbar & Villanella: Sira & De MicMac studio

Muzikale en beeldende bewerking van een oude mythe.

(3de en 4de leerjaar basisonderwijs)

Ik woon in een dorp, waar alles moet: 
voetjes met toiletpapier binden, gekke bekken trekken… 
En als ik vraag waarom, dan antwoordt iedereen: 
“Dat moét gewoon, punt.” 
Tot er op een dag iets gebeurt…

Koningin worden, dat wil toch iedereen? Niet Sira, want deze prinses móet koningin worden. Ze heeft geen andere keuze. En wie koningin zal worden, moet deelnemen aan oude tradities, ook al zie je er de zin niet van in. Maar dan komt Sira’s geliefde Mamadou in gevaar en zet ze alles op alles om uit de benarde situatie te ontsnappen.
 
In de MicMac studio geven actrices Yamina en Aïcha een stem aan prinses Sira. Letterlijk: ze spreken de stemmetjes in bij de animatiefilm die op een scherm geprojecteerd wordt. Maar ook figuurlijk: want Sira zoekt haar eigen stem in relatie tot de tradities van haar familie.
 
Zebarbar maakt een verrassende bewerking van de oude mythe over de ontstaansgeschiedenis van het koninkrijk Ghana en focust op de manipuleerbaarheid van beelden en verhalen. Wat we te zien en te horen krijgen, wordt vaak voorgesteld als de enige waarheid. Maar is dat wel zo?

Zebarbar is een jong muziektheatergezelschap dat zich toelegt op het actualiseren van sprookjes uit de mondelinge traditie. Artistiek leidster Yamina Takkatz groeide op in de Parijse banlieues en kwam naar België om er theater te studeren aan het conservatorium van Luik. Sinds 2013 maakt ze haar eigen voorstellingen voor een jong publiek. Ze speelde ook in ‘De kinderjaren van Jezus’ (Mokhallad Rasem en Toneelhuis). Muzikant en componist Han Stubbe is klarinettist en oprichtend lid van muziekgroep DAAU. Daarnaast componeert hij regelmatig voor theater en dans.  De vaste kern van Zebarbar wordt voor de gelegenheid versterkt door Aïcha Cissé, die eerder in Menen te zien was met ‘Dis moi wie ik ben’ (’t Arsenaal) en die momenteel toert met haar eerst solovoorstelling ‘Prêt-à-aimer’.

Tekst en spel: Yamina Takkatz en Aïcha Cissé
Muziek: Sarah Vermeyen
Compositie: Han Stubbe
Animatie: Gerd de Kinderen 
Scenografie, lichtontwerp en kostuums: Saskia Louwaard en Katrijn Baetens 
In samenwerking met: de Warande

Praktische info:

Speeldatum:
dinsdag 27 november 2018 om 10.00 u. en om 14.00 u.

  • Zaal: theaterzaal
  • Duur: nnb 
  • Publiek: maximum 250 leerlingen per voorstelling
  • Lesmateriaal: begeleidingsmap (download ze hier)
  • Website: www.zebarbar.be en www.villanella.be
  • Prijs: 5,00 euro