Wolf Wolf: 'Voorjaarsontwaken'

  • Op donderdag 13 oktober 2022 om 20:15

  • Theaterzaal
  • Categorie: Theater
Wolf Wolf: 'Voorjaarsontwaken'

Af en toe verschijnt er een naam aan het theaterfirmament, waarvan we een sterk vermoeden hebben dat het wel eens een ‘blijver’ zou kunnen zijn.  

 In 2019 maakte het collectief Wolf Wolf een onvergetelijke versie van ‘Who’s afraid of Virginia Woolf’. Een jaar later had het reeds een selectie voor het Theaterfestival op zak. Dat schept verwachtingen. Het gezelschap gaat op brutale én respectvolle wijze aan de slag met theaterrepertoire. Met ‘Voorjaarsontwaken’ (Frank Wedekind) brengt Wolf Wolf een emotionele coming of age over de complexiteit van seksualiteit en de stap naar volwassenheid binnen een zwijgende maatschappij.

‘Voorjaarsontwaken’ speelt zich af in het schemergebied tussen kind en volwassene, buiten de schooluren, op de repetitie. Binnen de muren van een schooltoneel steken fictie en realiteit elkaar aan en repeteert een groep jongeren voor het leven. Ze ontdekken de wereld, elkaar, zichzelf en de daarbij horende driften en perikelen. En dit terwijl hun lichaam hen overwoekert en sneller groeit dan hun hoofd kan bijhouden. Grenzen worden even snel getrokken als onduidelijk gemaakt. Wat verwarrend voelt, kwetst net zo goed als dat het zalft. Zeker wanneer keuzes over je eigen lichaam door anderen bepaald worden. Zeker wanneer lang niet alles bespreekbaar is. Zeker wanneer je niet goed bent in je beter voelen. Zeker wanneer alles nog kan veranderen. En zeker wanneer het allemaal maar theater is.

WOLF WOLF gooide hoge ogen met hun versie van de klassieker ‘Who’s afraid of Virginia Woolf?’ in 2019, waarin vier afstuderende jonge spelers zonder decor en met het publiek wel héél dichtbij hun tanden zetten in deze iconische tekst van Edward Albee. De voorstelling werd niet enkel bekroond met de jongerenprijs op Theater Aan Zee, maar werd zelfs geselecteerd voor Het TheaterFestival 2020 als één van de meest belangwekkende producties van dat seizoen. Voor haar tweede productie gaat WOLF WOLF opnieuw een gevecht aan met de geschiedenis: zowel in tekst als in muziek en vormgeving. 

In hun vizier hebben ze nu het stuk ‘Voorjaarsontwaken’, origineel geschreven door Frank Wedekind in 1891. Voor deze zogeheten ‘kindertragedie’ wordt de ploeg die u eerder kon zien in ‘Who’s afraid of Virginia Woof?’ aangevuld met spelers Soraya van Welsenis en Matthias Van de brul, klassieke muzikante en speler Valentina Tóth en hedendaags muzikant Gilles Vandecaveye-Pinoy.

Van en met: Imke Mol, Mitch Van Landeghem, Flor Van Severen, Naomi van der Horst, Gilles Pollak, Soraya van Welsenis, Matthias Van de brul, Valentina Tóth en Gilles Vandecaveye-Pinoy
naar ‘Frühlings Erwachen’ van Frank Wedekind
Muziek: Gilles Vandecaveye-Pinoy en Valentina Tóth - Vormgeving: Gilles Pollak en Shervin Sheikh Rezaei - Kostuum: Lieselot Siddiki - Productie: Eva Bracke - Spelcoach: Esther de Koning - Eindregie: Renée Goethijn
Met dank aan De Figuranten, Vooruit, Compagnie Cecilia, Zuidpool, En Avant Festival, De Grote Post, de Vlaamse Overheid, Sabam, Gemeenschapscentrum De Linde, Carine van Bruggen, Henk Vandecaveye

€ 15 - vriendenpas / -26j: € 1 1,50
EXTRA: inleiding door 
Jens Dewulf (De Zendelingen) om 19.30 u.